logo
XS
SM
MD
LG
(0352) 23-63-82
м. Тернопіль, вул. Клінічна, 1

Здоровий кишечник - міцний імунітет!

Понад 60% імунної системи і понад 80% імуноглобулінів знаходяться в слизовій оболонці кишечника і забезпечують захист від чужорідних тіл, харчових антигенів, хвороботворних бактерій та токсинів.

Бактерії визначають певною мірою роботу імунної системи, межі її толерантності і схильність до алергій. Вони спиняють ріст патогенних мікроорганізмів і підтримують цілісність слизової оболонки.

- Кишкові бактерії життєво необхідні. Вони синтезують вітаміни В1, В2, В5, В9, біотин та вітамін К. Бактерії здатні утворювати і незамінні амінокислоти.

Бактерії перетравлюють складні вуглеводи: крохмаль, інулін - і синтезують із них жирні кислоти із коротким ланцюгом, потрібні для живлення м'язів, серця та клітин кишечника і протидії росту пухлин.

- З різних причин, як зовнішніх, так і внутрішніх (стрес, переохолодження, вживання ліків, зокрема, антибіотиків, надмір солодощів або гострої їжі), склад мікрофлори може змінюватись.

Якщо переважають представники патогенної мікрофлори – порушується здорова рівновага, виникає стан дисбіозу. Прояви його різноманітні – від послаблення стільця (діареї), до закрепів, і супроводжуються періодичними болями, гурчанням у животі та метеоризмом.

 Для відновлення здорового балансу кишкової мікрофлори є декілька шляхів, які мають застосовуватися одночасно: вживання про- та пребіотиків, та обмеження солодощів. Відомим готовим пробіотиком є кефір.

Що стосується пребіотиків, то ними є продукти харчування, необхідні для живлення корисної мікрофлори, її росту та покращення роботи кишечника.

Це, передусім, харчові волокна, зокрема, пектини, камеді та слизи, якими багаті вівсяна крупа, фрукти, ягоди, хліб із неочищеного борошна, нешліфований рис, квасоля.

Щоб кишечник був здоровим і виконував добре всі свої функції , важливо регулярно вживати свіжі, сушені та морожені фрукти (яблука, фініки, інжир, чорнослив, урюк, родзинки), ягоди (смородина, малина, горобина, журавлина, полуниці, чорниці, агрус), зернові (висівки пшеничні, хліб із цільного зерна, вівсяна та гречана крупи), та овочі (морква, капуста білокачанна, горшок зелений, перець солодкий, баклажани, картопля), а також горіхи.

Варто зазначити, що прості вуглеводи (цукор, солодощі, солодкі напої) сприяють росту патогенної, тобто хвороботворної мікрофлори та пригнічують життєдіяльність корисної. Тому солодощі краще замінити на сухофрукти, свіжі та печені яблука. Якщо ж таки хочеться саме солодощів, то найкраще для цього годяться зефір та пастила (вони містять пектин).

Вживаючи всі найкорисніші продукти для міцного імунітету, не потрібно ігнорувати свіже повітря, рух та повноцінний сон.

Гарний настрій, усмішка та позитивний погляд на життя дадуть всі підстави провести зиму, не панікувати при появі невідомих вірусів, а зміцнювати своє здоров′я.

Текст підготувала
лікарка-методистка
Тернопільського обласного
центру громадського здоров’я
Бугера Наталія

#phcte_immunity